Plannen

De ontwikkelde ideeën en plannen van de werkgroep Romeinen als onderdeel van het Erfgoed Platform Katwijk zijn samengevat en in boekvorm gebracht, met als titel; ‘Limes Legacy’ Katwijkse plannen voor de visualisatie van de Limes.

Eén van onze belangrijkste doelen is, met uitbrengen van het boekje, draagvlak en de betrokkenheid van de gemeenschap te vergroten voor de plannen en een gevoel van trots en eigenaarschap te creëren over ons erfgoed. We willen een platform bieden waar mensen samenkomen, kennis delen en zich verbonden voelen en interesseren voor het Romeinse verleden.

Werelderfgoed

Dat de kans groot was dat de Romeinse Limes in Nederland een stukje wereld-erfgoed zou kunnen worden inspireerde veel mensen, organisaties en bedrijven enorm.

Toeval of niet, Unesco heeft vlak voor de opening van de overzichtstentoonstelling, van de werkgroep Romeinen, op 27 juli 2021 kenbaar gemaakt, dat de oude Romeinse Limes grens in Nederland en Duitsland, in het oude Neder-Germaanse Rijk is uitgeroepen tot werelderfgoed. Een uitspraak die naadloos aansloot op de ideeën en plannen van de werkgroep Romeinen die in de overzichtstentoonstelling in de Oude Redschuur van de KNZHRM, werden tentoongesteld.

Voor uitgebreide informatie over de werelderfgoed toekenning ga naar:
www.limeswerelderfgoed.nl

Plannen voor zichtbare Limes

Gemeente Katwijk deed tot dusver niet veel met de Limes, dus besloot de werkgroep Romeinen uit Katwijk een groot aantal opties te presenteren in een tentoonstelling.

De ambitieuze plannen kwamen tot uiting tijdens de opening van de overzicht-tentoonstelling ‘Plannen voor zichtbare Limes’ op 10 september 2021 in de Oude Redschuur van de KNZHRM aan de Rijnmond 200 in Katwijk aan Zee.

Tijdens de overzichtstentoonstelling werden negen plannen en andere ideeën uit de ‘Limes Legacy’ voor een zichtbare Romeinse Limes in Katwijk gepresenteerd. De werkgroep Romeinen hoopte met deze expositie niet alleen de politiek van de Gemeente Katwijk wakker te schudden, maar ook om particuliere partijen enthousiast te maken.

De geselecteerde negen plannen varieerden van de bouw en plaatsing van replica’s van Romeinse wachttorens, te gebruiken als Tiny Houses, tot de aanleg van een openluchttheater bij de Uitwatering.

De opening werd verricht door wethouder Jacco Knape van de Gemeente Katwijk. Na een inleiding door Fons Verheijen, overhandigde Joop Siera, beiden leden van de werkgroep Romeinen, het eerste exemplaar van de ‘Limes Legacy’ aan de wethouder. De wethouder sprak zijn waardering uit voor het vele werk wat de werkgroep Romeinen op vrijwillige basis had verricht om deze mooie ideeën en plannen in een overzichtelijke tentoonstelling te presenteren en verklaarde vervolgens de expositie voor geopend.

Ook werd de bekende plattegrond met de fundamenten van fort de Brittenburg, gemaakt van schelpen, tentoongesteld. Daarnaast werden er tekeningen gepresenteerd voor de bouw van een ondergronds provinciaal archeologisch erfgoeddepot met bezoekerscentrum, gepland onder het ‘Wantveld’ aan de zuidoever van de Binnen-watering aan de Rijnmond in Katwijk aan Zee.

Verder omvatten de plannen het zichtbaar maken van de zuidpoort van de Romeinse legerplaats Pretorium Agrippina op het Castellumplein in Valkenburg en de uitbreiding van het nabijgelegen Torenmuseum voor de partnerorganisatie in Valkenburg.

Het boekwerkje ‘Limes Legacy’ werd door de bezoekers van de tentoonstelling zeer gewaardeerd en ook veelvuldig aangeschaft.

Waarom een Limes Erfgoedcentrum?

De provincie Zuid-Holland bewaart in haar Erfgoeddepot bijzondere archeologische stukken en vondsten, gevonden in de grond van de provincie Zuid-Holland.

Vanwege de bouwkundige gesteldheid en afkeuring van het huidige depot elders in de provincie moet er een nieuw provinciaal depot komen, waar het publiek de vondsten ook kan bekijken. Het burgerinitiatief van de Werkgroep Romeinen uit de gemeente Katwijk heeft zich tezamen met partners ingezet om het nieuw te bouwen depot naar Katwijk te halen. De Limes (de Romeinse rijksgrens) eindigt namelijk bij de Uitwatering in Katwijk en dat maakt dit tot een zeer geschikte locatie voor het vestigen van het Zuid-Hollands provinciaal erfgoeddepot. De inzet van de werkgroep Romeinen was succesvol, want de provincie Zuid-Holland wil graag met de gemeente Katwijk verder kijken of het mogelijk is om het erfgoeddepot in Katwijk te bouwen.

Naast het depot zijn er ook andere initiatieven in Katwijk waar ruimte voor wordt gezocht, zoals plannen van het Hoogheemraadschap van Rijnland, het Natuurcentrum Katwijk, Coast Busters/Bubble Barrier, de Romeinse collectie van het Katwijks Museum en het Juttersmuseum. Deze initiatieven kunnen mooi met elkaar verbonden worden door een combinatie te maken van het erfgoeddepot (voor de provincie) en een bezoekerscentrum/expositieruimte (voor de overige initiatieven).

Erfgoed Romeinen Limes

Ontdek het eeuwenoude verhaal van de Romeinse Limes in onze boeiende korte film. Stap aan boord van onze virtuele helikopter en vlieg mee over/langs de historische route van de oude Romeinse Limes (grens) vanaf Valkenburg naar het eindpunt van de Limes in Katwijk aan Zee nabij de Uitwatering. Laat je betoveren door de adembenemende vlucht met de helikopter over de historische grond waar Romeinse forten hebben gestaan, archeologische vindplaatsen en landschappen die eeuwen geschiedenis verbergen. Vanaf grote hoogte ziet men waar de Limes onder de huidige bebouwing moet hebben gelopen, waar ooit de Romeinse beschaving heeft gewoond.

Bekijk Drone Video

Terwijl de helikopter over de bebouwing verder vliegt, wordt er aangegeven waar en wat er zoal op diverse plekken aan archeologisch erfgoed is gevonden en opgegraven. Leer over de strategische betekenis van de Limes (grens), de mensen die er woonden en de gebeurtenissen die de loop van de geschiedenis hebben beïnvloed.

De film is een meeslepende reis door de tijd, waarin het verleden tot leven komt en de erfenis van de Romeinen opnieuw wordt ontdekt. Mis het niet en ga mee op deze unieke vlucht langs de Erfgoed Romeinen Limes.

Tijdens de vlucht wordt ook aangegeven waar de 13 nieuw te bouwen Romeinse wachttorens gebouwd kunnen gaan worden. Dit is één van de 9 plannen van de werkgroep Romeinen. Deze kunnen heel goed als Tiny Houses verhuurd of verkocht worden.

De laatste wachttoren, die staat gepland aan het einde van de Limes, zou kunnen gaan fungeren als Refugio/Herberg voor de Pelgrims die het ‘Romeinse Limespad’ gaan- of hebben gewandeld of gefietst.

Plannen

Ter verduidelijking van de ambitieuze plannen, zoals globaal in de ‘Limes Legacy’ staan omschreven, is door de werkgroep Romeinen een PowerPoint-presentatie met aanvullende informatie, beelden en foto’s opgezet. Dit plan zal niet alleen de essentie van onze visie vastleggen, maar ook concrete stappen bieden voor de realisatie ervan.

Download presentatie

Plannen voor de Toekomst

Om de rijke geschiedenis van de Romeinse Limes op een eigentijdse en boeiende manier te presenteren, heeft de Stichting Limes Legacy Katwijk ambitieuze plannen ontwikkeld. Een van de kernpunten van onze visie is het creëren van het bezoekerscentrum “Limes aan Zee” in het nieuw te bouwen Provinciaal erfgoeddepot van Zuid-Holland, een unieke toekomstige locatie die het erfgoed van de Romeinen tot leven zal brenge.

Het “Limes aan Zee” project, gepland in het idyllische Wantveld aan de Binnen-watering, zal niet alleen een thuis bieden aan de provinciale archeologische schatten van Zuid-Holland, maar ook een inspirerende ruimte zijn waar bezoekers de fascinerende geschiedenis van de Romeinse Limes kunnen ervaren.

Onze visie gaat verder dan alleen een erfgoeddepot. We streven naar een naadloze integratie met andere lokale initiatieven, zoals het Koning Willem-Alexander boezemgemaal, de oude Redschuur en het Katwijks Museum, om zo op deze manier een toeristische ervaring te creëren voor alle bezoekers. Met deze uitbreiding van de monumentale gebouwen ontstaat een lint van verbinding en kan een boeiende en interessante toeristische stadswandeling worden gerealiseerd. Door via de Prins Hendrikkade langs de Haven terug te wandelen naar het Katwijks Museum terug naar het centrum van Katwijk.

In opdracht van de Gemeente Katwijk is het uitgebreide en uitgewerkte plan met de eisen en wensen van de werkgroep Romeinen aan de firma XPEX uit Haarlem gepresenteerd en toegelicht. Na inventarisatie van alle toekomstige partners komt de firma XPEX medio 2024 met een uitgewerkt plan/voorstel hoe gezamenlijk de producten van de diverse partijen/Stichtingen in het bezoekerscentrum van het erfgoeddepot gepresenteerd en onder de aandacht van de toekomstige bezoekers gebracht kan worden.

Met “Limes aan Zee” streven we ernaar om niet alleen de lokale gemeenschap te verrijken met een unieke culturele bestemming, maar ook om een nationale en internationale uitstraling te creëren die bezoekers van over de hele wereld zal aantrekken.

Wachttorens

In de nabije toekomst zijn de plannen dat je als Pelgrim aan de finish of start van het Romeinse Limespad kan overnachten in een één van de 13 modern ingerichte te bouwen Romeinse wachttorens. De resterende wachttorens worden o.a. ingericht als een Tiny Houses.